American Gods

  • Post category:Bøger

American Gods er en fantasyroman, en roadmovie, en buddy-komedie, en thriller og en krimi. Blandt andet. Neil Gaimans bog fra 2001 viser med al tydelighed, hvorfor han er en af de bedste forfatter indenfor sin genre i nyere tid.

Shadow sidder i fængsel, hvorfor ved vi ikke helt, men vi fornemmer at det han har gjort, ikke er lige så slemt som det andre sidder inde for. Et røveri, måske. Ikke noget vildt, for vi kan godt lide Shadow, det ved man med det samme. Shadow har snart aftjent sin straf, men få dage før løsladelsen, bliver han kaldt ind på fængselsinspektørens kontor: hans elskede kone er død i en bilulykke.

Eftersom Shadow ikke har nævneværdig meget at leve for, bliver han nemt overtalt til at arbejde for den mystiske Mr. Wednesday, en enøjet, skælmsk, velklædt ældre herre. Wednesday har en hel del planer for, og Shadow ryger med som det tynde øl, og Wednesdays makker og bodyguard, tværs gennem USA for at besøge et blandet galleri af forskellige personager.

Amerikanske guder

Neil Gaiman kan som ingen anden, levere et originalt og aldeles troværdigt fantasiunivers, og American Gods er ingen undtagelse. Han blander diverse guder fra de gamle religioner i de andre verdensdele: nordisk, keltisk, egyptisk, indisk og slavisk samt et par stykker fra Afrika (og det er bare dem jeg har regnet ud. Research til denne bog må havde inkluderet religiøse skrifter nok til at gøre en teologiprofessor stolt) med nye guder han selv har skabt: guden for internet, shopping malls og motorveje, bl.a. Guder som er opstået i USA, landet hvor de gamle religioner skubbet til side, til fordel for den nye teknologi, og hvor troen fra den gamle verden har hårde vilkår.

Shadows rejse gennem USA, hans udvikling og hans omstændige optrevling af en mordsag, mens han samtidig prøver at hitte ud af, hvad Mr. Wednesday egentlig er ude på, er underholdende læsning. Selvom fortællingen har karakter af en slags eventyr, kunne jeg langtfra regne ud hvad der skete, måske fordi Gaiman blander mange forskellige (film)genrer.

HBO har eftersigende købt rettighederne til at filmatisere bogen, og hyret Gaiman til at skrive den. Venter spændt.

Forfatter:
Udgivelsesår:
Genre: