Britt-Marie var her

  • Post category:Bøger

Noget af det bedste ved Britt-Marie var her er, at typer som hende sjældent er hovedpersonen i ret meget. Britt-Marie er hverken nævneværdig intelligent, modig eller sød – tværtimod. Hun er så dårlig til at være sammen med andre mennesker, at hun bliver opfattet som strid og uhøflig, selvom hun egentlig bare er skidt til at formulere sig. Hun er bange for næsten alt nyt, selvom hun har en indre trang til at opleve verden, som hun undertrykker.

Britt-Marie er midt i 60’erne og forlader sin mand som er hende utro. Det er den eneste selviske ting hun har gjort i årevis, hvor hun har holdt hjemmet pænt, vasket hans skjorter og passet hans børn og ignoreret sine egne behov. Hun ryger på arbejdsformidlingen og skal søge et job for første gang i sit liv, og her tæller “husmor” ikke. Alligevel finder en af hverdagens helte, den overbærende socialarbejder, et job til hende i en udørk af en lille by, hvor hun skal holde øje med et nedlagt fritidshjem.

I den lille by, hvor den eneste butik er alle butikker på én gang, træner de sørgelige rester af et ungdomsforboldhold på p-pladsen ved fritidshjemmet. Mod sin vilje bliver Britt-Marie inddraget i byen og dens beboeres problemer. I starten modstridende, men til sidst bliver hun tvunget til at tage beslutninger, og tage stilling til sit eget liv.

Backman skriver feelgood-bøger så tårene står i øjnene (på mig, i hvert fald!). Med historier som denne, kunne der godt gå overgang i de svulmende violiner, men fordi humoren er så knastør og svensk, sker det ikke. Jeg synes det er rart med en skandinavisk bog som har hjerte og humor og står ved de klichéer den spiller på, i stedet for endnu en historie om en bindegal, sadistisk seriemorder.

Desuden er verden fyldt med Britt-Marie’er. Mennesker der kommer til at begrænse sig selv, er bange for at tage chancer, fordi de er bange for, at blive grinet af og træde udenfor stregerne. Som bruger hele livet på ikke at leve det. De fleste mennesker render ikke rundt og redder menneskeheden på daglig basis, for de fleste er det udfordring nok at stå op hver dag og få hverdagen til at hænge sammen. Jeg kan vældig godt lide Backman for, at han skriver om de mennesker der er flest af, i stedet for dem der er få af.

Forfatter:
Udgivelsesår:
Forlag:
Genre: