You are currently viewing Den, der lever stille
Processed with VSCO with a2 preset

Den, der lever stille

  • Post category:Bøger

En bog er den fysiske ramme for den historie som foregår i det rum, omslaget favner. Forfatteren har valgt, og dermed fravalgt, hvad der skal stå på siderne. Når læseren lukker bogen, gemmes historien væk.

“Den, der lever stille” er en historie der ikke finder sig i at blive gemt væk i sit. Bogens hovedperson er synonym med bogens forfatter, men det er ikke en biografi – det er en roman.

@leonorachristinaskov har skrevet historien om sin opvækst hos forældre der fik hende til at føle sig skyldig og forkert fra hun var helt lille. Alligevel lykkes det hende at vriste sig fri, springe ud som lesbisk og flygte/flytte til København, for at skabe sig et nyt liv.

Leonora bliver forfatter, og da hendes mor dør (i et mesterligt skrevet første kapitel), beslutter hun sig for, at gøre op med fortidens spøgelser i bogform. Fortiden med den ensomme barndom i Helsinge, ungdommens københavnske natteliv, krydsklippes med nutids-Leonora der kæmper med at få skrevet den selvsamme bog læseren har i hænderne.

Det særlige ved bogen er også, at Skov har delt skriveprocessen med sine mange følgere på Instagram, som har kendt til kernen og smerten i historien længe inden den blev bogstaver trykt på papir. Bogens historie nægter at blive på siderne.

Skov kan sine virkemidler til fingerspidserne og har skruet en fortælling sammen, hvor plot og karakterudvikling buer og bugter sig elegant, som følger de en erfaren dirigent – selvom historien ikke er fiktiv, men Skovs egen sandhed. Hun kan trække fra, men ikke lægge til.

Det er en smertefuld fortælling om mennesker med stærke følelser som ikke bliver anerkendt og hvordan de skader dem selv og andre. Jeg har tænkt en del over de mange følelser, fordi så mange reaktioner på bogen er, at folk ser sig selv på siderne. Da de færreste af læserne er farverige, lesbiske forfattere, må det være noget andet. Følelserne er dybe, de gør ondt at læse, men de bliver aldrig penslet ud. Skov betragter følelserne som en videnskabsmand der ser gennem sit mikroskop, fortæller hvad hun observerer til læseren, som så må drage sin egen konklusion.

Fordi bogen er en specifik historie om, hvordan forfatteren Leonora Christina Skov blev til, er det blevet til en almengyldig historie om hvor svær relationen til ens forældre kan være og hvordan man finder sin plads i verden. Og der har vi allesammen været engang.

Det her er en bog til alle der er mor eller har en mor.

Bogen er tilsendt af Politikens forlag.

Forfatter:
Udgivelsesår:
Forlag:
Genre: