Den hundredeårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt

  • Post category:Bøger

Den dag Allan bliver hundred år, kravler han ud af plejehjemmets vindue, og lunter (i tøfler) ned til byens busstation. Han har på ingen måde tænkt sig at blive længere i den skrappe plejehjemsforstanderindes vold – han vil bestemme selv.

På busstationen befinder sig også en ung rocker med en kuffert, som han betror Allan at passe på, mens han slår en streg. Da bussen kommer, stiger Allan på, med kuffert, da han helst ikke vil findes af plejehjemsforstanderinden. Det viser sig ret hurtigt, at kufferten er fyldt med penge, og at rockeren og hans venner er efter Allan. Og hvad gør en hundredårig så? Denne hundredårige er rigtig god til at få venner, og sammen med den småkriminelle Julius flygter han igennem de svenske skove, hvor han på sin vej møder flere skæve, underfundige eksistenser.

Historien om Allans flugt fra plejehjemmet, krydres med hans egen fortælling, fra den dag han blev født op til han endte på plejehjem. Og det er ikke småting han har oplevet! Han har mødt adskillige statsoverhoveder, været med i stort set samtlige krige de sidste 100 år, og i det hele taget, på en slags Forrest Gump-agtig måde, påvirket verdenshistorien på sin egen stilfærdige, svenske facon.

Hold nu kæft, det er sjovt!

Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt er en af de absolut sjoveste bøger jeg nogensinde har læst. Man gnækker, griner højt, klasker sig på lårene og ryster smilende på hovedet af Allans livshistorie der folder sig ud. Jonasson har en utrolig evne til, at bruge selve sætningsopbygningen til at skabe humor med – det mindede mig om Bjarne Reuters Den Iranske Gartner, i sproglig stil – men stadig helt sin egen.

Jeg kan på det varmeste anbefale denne bog, du kan ikke andet end at blive i godt humør. Heldigvis har forfatteren meddelt, at han har idéer til mindst 50 bøger endnu, og jeg håber på, at den næste er på trapperne snart!

Forfatter:
Udgivelsesår:
Forlag:
Genre: