En mand der hedder Ove

  • Post category:Bøger

Ove er træt af sine naboer, folk fra kommunen og livet i det hele taget. Han er så træt af det, at han vil tage sit eget liv, men der kommer hele tiden noget i vejen. Enten er det de uduelige naboer, som ikke kan finde ud af noget selv, eller nogle af de andre indbyggere på vejen som irriterer Ove grænseløst.

Ove er 59 år, han kører Saab, og han kunne aldrig finde på, at køre andet end Saab. Folk der kører i udenlandske biler er nogle fjolser. Han er en mand som kan sit værktøj og kan lave tingene selv. Han kan parallelparkere, også med trailer. Han gør tingene ordenligt. Han snakker ikke så meget, det er der jo ingen grund til.

Da man først møder Ove, virker han som enhver anden mavesur mand, der giver verden skylden for sine problemer og som nægter pure at se verden positivt. En mand, der mener, at verden var bedre i gamle dage, som nægter at forandre sig. Som synes, at alle andre er tåbelige og at kun de har ret. Men som man læser videre, og får Oves livshistorie iblandet hvordan hans liv er i dag, begynder man at forstå.

Bogen om Ove er prima historiefortælling. Oves historie folder sig ud lidt efter lidt, og ens første mening om Ove ændrer sig i takt med, at man får fortalt epsioder fra Oves liv fra en anden vinkel, eller bare hører om, hvad der gik forud. Jeg kluklo højt for mig selv, og måtte læse passager højt for min kæreste, fordi det sproglige vid i bogen er på højt niveau.

Det er en bog om kærlighed og tab, om sorger og om at blive forladt. Men den er aldrig storladen eller tårepersende, forfalder til klichéer eller andet pladder. Man griner højt både med og af Ove hele vejen igennem men jeg kunne ikke komme igennem de sidste par kapitler uden at tude.

Alle kender en mand som Ove, men når man har læst bogen, overvejer man pludselig, at han måske er sur af en grund. Det er en fremragende bog til at minde en om, at man ikke kender andres liv i detaljer og ikke skal dømme dem på forhånd (medmindre de kører en udenlandsk bil, selvfølgelig).

Forfatter:
Udgivelsesår:
Forlag:
Genre: