Fordele og ulemper ved at huske

Joan Lennon en helt speciel 10-årig.

Som sin musikerfar, spiller hun guitar, og forsøger at følge regler hun selv har hittet på, baseret på John Lennons sange. Hun er en gammelklog størrelse, men det bliver man, hvis man som Joan lider af et sjældent syndrom: Hun kan huske alle detaljer fra alle dage siden hun var 5 år. Hvilket tøj hun havde på, hvad hun fik til aftensmad og hele samtaler hun deltog i eller hørte. Hun er voldsomt bange for, at andre vil glemme, fordi ingen kan huske som hun kan.

Men et ensomt menneske møder en ven i et andet ensomt menneske, da hendes forældres gamle collegeven, skuespilleren og musikeren Gavin flytter ind i en periode.

Hans mand Syd er død af et hjerteslag, og sorgen er ved at opsluge Gavin, men så møder han Joan. Joan, som har mødt Syd flere gange, og kan fortælle alle detaljer om ham.

Fordele og ulemper ved at huske er en lidt hollywoodsk, letbenet tilgang til at tale om sorg, men det har også sin plads. Kapitlerne skifter mellem Gavins og Joans synspunkt, og Val Emmich er især god til at fange Joans tanker, længsel og ensomhed. Det lykkedes også ganske godt at folde personerne ud i deres egen ret, uden at lade Joans hukommelse fylde for meget. Historien tager dog ingen sving man ikke forventer eller overrasker på andre måder, andet end Joans hukommelse. Finfin sofalæsning som egner sig til at blive afbrudt af børn, uden man mister tråden.

Bogen er tilsendt af Politikens forlag.

Forfatter:
Udgivelsesår: