You are currently viewing Herlufsholm Fantasy Bogmesse

Herlufsholm Fantasy Bogmesse

  • Post category:Artikler

Herlufsholm Kostskole er de perfekte rammer for en bogmesse med fantasytema. Det gamle kloster, som nu er privatskole, er det tætteste man kommer på en dansk mini-version af Hogwarts.

Obs: Jeg er født og opvokset ved Næstved og kender flere af de forlag som deltager i messen. Jeg har også arbejdet hos boghandler Lange (som er en virkelig flink mand).

Herlufsholm Fantasy Bogmesse løb af stablen for fjerde gang i weekenden d. 17.-18. oktober 2015. Det er rigtig godt tænkt, at afholde fantasybogmesse på den stemningsfulde Herlufsholm Kostskole. Tidligere munkekloster, nu privatskole, og meget tæt på at være en mini-version af Hogwarts. Man går ind til til bogmessen gennem en gammel klostergård, hvor et stort bøgetræ breder sin fine efterårsløv ud i smuk kontrast til de gamle, røde mursten.

herlufsholm-fantasy-bogmesse6

herlufsholm-fantasy-bogmesse5Næstved Rollespilsforening havde indrammet en del af gården til arena, og her kunne modige børn få lov at slås mod trolde og riddere med gummisværd. Hatten af for rollespillernes flotte kostumer og ikke mindst deres indlevelse i kampen, som var til stor begejstring for især 6-7 årige drenge.

herlufsholm-fantasy-bogmesse10
Drengens sår på panden er ikke ægte, men en del af en workshop i at lave sminke-effekter 🙂

Selve messen forgik indendørs i nogle af skolens smukkeste rum, såsom festsalen, hvor malerier af alle skolens tidligere forstandere pryder væggene. Her hænger også Thomas Kluges maleri af Dronning Margrethe, som dog fik lov at trone i ensom majestæt (pun intended) bag en skillevæg og en roll-up.

herlufsholm-fantasy-bogmesse8
Dronningen ser ikke ud til at være helt tilfreds med, at være gemt bag en skillevæg.

Fantasybøger i lange baner

En 8-10 danske forlag har en stand på messen, især de mindre forlag er stærkt repræsenteret, mens de store glimrer med deres fravær (ingen Gyldendal eller Rosinante, selvom deres forfattere var tilstede). Men efter min ydmyge, og på ingen måde upartiske, mening er det også de små forlag der rykker på opfindsomhed i øjeblikket. Sukkede man alligevel efter at bladre i den nye, illustrerede udgave af Harry Potter, så var Næstved-boghandler Søren Lange fra Langes Bog & Idé på pletten med et stort udvalg af fantasylitteratur fra de forlag der ikke ville/kunne/gad afse ressourcer til at flytte måsen til vandkantsdanmark en regnfuld dag i oktober.

herlufsholm-fantasy-bogmesse3

I begge sale med forlag var der en scene, hvor forfattere som Line Kyed Knudsen, Kenneth Bøgh Andersen, Lise Bidstrup og Nanna Foss blev interviewet – en klassisk bogmesse-aktivitet. Der var ligeledes blevet plads til workshops i både tegning og skrivning med henholdvis Jan Kjær og Lene Dybdahl, som begge er erfarne og popuære workshop-afholdere.

herlufsholm-fantasy-bogmesse7
Line Kyed Knudsen fortæller om sin nyeste bog.

Men nu skal det ikke være ros det hele, for det kan (og bør!) blive meget bedre.

Kom nuuuu, Næstved …

Fantasybogmessen har de perfekte fysiske rammer i Herlufsholm men de udnytter det slet ikke. Faktisk lykkedes det dem at modarbejde et på flere områder. Maden der kan købes er franske hotdogs og chokoladekage, serveret på fransk bistrodug, hvor man i stedet burde lave helstegt pattegris og kødtærter eller noget andet fantasy-middelalder-inspireret mad. Sælg mig en rød sodavand og kald det vampyrblod – opfindsomhed tæller!

De fleste skilte er hjemmeprintede, sat i en plasticlomme og monteret på skolens smukke træpaneler med tape. Udover at ødelægge illusionen om en fantasy-verden fuldstændig, er det også synd at skæmme skolen. I det hele taget manglede der skilte: Ikke ét eneste skilt ved vejen eller på skolens område, som viste folk vej hen til messens område. Ikke godt nok.

Det vil ikke koste alverden i tid og penge at tilbyde bedre mad og lave gode skilte, det er et spørgsmål om at gøre sig umage, være tro mod sit koncept og tænke tingene igennem.

herlufsholm-fantasy-bogmesse9
Tegner Jan Kjær holdt workshop.

Der mangler også aktiviteter som er noget andet end at købe bøger hos forlagene. Billetprisen er meget lav, selv for Næstved (50 kr for voksne og 30 for børn), men der er ikke aktiviteter nok til at få tiden til at gå i mere end et par timer. Her er en bunke forslag: Konkurrence om bedste udklædning som din yndlingskarakter fra en bog, tegne-konkurrence og tegne-område, aktivitetsløb i den nærliggende skov eller på skolens område, dygtige fortællere der læser op (gerne ved et bål), afstemninger om den bedste helt/skurk/ og quizzer med præmier – og det er hvad jeg lige kan komme på.

Det er ikke nemt at finde på aktiviteter på bogmesser som involverer noget andet end at købe bøger, men det kan lade sig gøre, hvis man tager tænkehatten på. Næstved Bibliotek står som medarrangør af messen og deres område var en af de mest kedelige. En enkelt bogreol og et bord med fantasybøger var det blevet til og her forventer jeg godt nok mere af et moderne bibliotek. De skal have den ros, at de havde inviteret video-bloggen Bog-vlog men hvor i alverden var alle de andre bloggere?

Men der er noget at bygge på

Fantasy som genre tiltrækker en dedikeret og nørdet skare og Herlufsholm Fantasy Bogmesse kan blive stedet hvor fantasyfans kan se alle de nye, danske udgivelser på ét sted, som Krimimessen i Horsens og Copenhagen Comics er for deres respektive målgrupper. Jeg håber sådan for dem, at den vokser og bliver mere professionel. Jeg så børn og unge der lyttede med store øjne til deres yndlingsforfatter, kom med begejstrede udbrud over en bog de ikke kendte eller begejstret tog kampen op med skumsværd i klostergården, men det ændrer ikke ved, at det overordnede udtryk er et uigennemført og sjusket projekt. 2015 er andet år at messen afvikles af Næstved Turistforening og Biblioteket i samarbejde, og højst sandsynligt har de ikke haft mange arbejdstimer at gøre godt med, men stadigvæk: Niveauet skal højnes.

Når det så er sagt, så vil messen da nok være et besøg værd for børn fra 8-15 år hvis man alligevel er i området.

Læs mere om Herlufsholm Fantasy Bogmesse her.