Kadaverdoktoren

  • Post category:Bøger

Jeg elsker Lene Kaaberbøl, det indrømmer jeg gerne. Hun har aldrig givet mig en dårlig læseoplevelse, lige fra jeg læste historien om Katriona, til jeg fulgte hende troligt gennem Skammerserien, og for nylig kværnede hendes to nye krimier skrevet sammen med Agnete Friis. Kadaverdoktoren fandt jeg ved et tilfælde som lydbog på DRs website (den ligger der desværre ikke længere), og lyttede glad til den, mens jeg sad på jobbet.

Og Lene, hands down, det er en fantastisk bog. Jeg håber virkelig, at du fortæller mere om Madeleine og hendes videre oplevelser. Jeg fik lavet mit arbejde effektivt og hurtigt, fordi jeg sad tryllebundet til langt ud på aftenen, fordi jeg liiiiige skulle høre et kapitel til. Den unge Madeleine Karno er datter af den enkemanden Albert Karno, der er eneste læge i en lille landsby i Frankrig sidst i 1890’erne. Hun er intelligent, videbegærlig og assisterer allerede sin far i hans lægegerning. En række mystiske dødsfald sker i byen, og Madeleine agerer snart som en slags kvindelig Sherlock Holmes i det franske landsbymiljø, hvor hun bl.a. besøger et mytisk kloster med en tam ulveflok, for at finde årsagen til dødsfaldende.

Ung, fransk, intelligent – og kvinde

Selvom bogen i sagens natur vel er en krimi, fordi bogens omdrejningspunkt er dødsfald som nok er mord, er bogen meget mere om det. I stedet for en kæderygende politikommisær i hovedrollen, har vi en kvik ung pige, som er dygtigere end hvad godt er, på grund af den tid hun lever i. Hun er mere end kompetent til at finde årsagen til dødsfaldene, men hendes køn kan sætte en stopper for, at få lov at udvikle de kompetencer, og det er spændende.

I stedet for en svensk skærgård, får vi en rustik fransk landsby. I stedet for et moderne CSI-hold, får vi en landsbylæge med en særlig interesse i obduktioner, men uden en maskinpark af moderne gadgets til sin rådighed: han tager tålmodigt prøver som studeres under mikroskop og nænsomt tegnes op i hånden. Om det er fordi, at Kaaberbøl har skævet til den gotiske roman og Sherlock Holmes, at denne bog stikker ud i mængden af de (alt for mange) krimier jeg snart har læst ved jeg ikke, men resultatet er fremragende.

Læs om forsidebilledet.

Forfatter:
Udgivelsesår:
Forlag:
Genre:
Serie: