You are currently viewing Klog er noget man øver sig på

Klog er noget man øver sig på

  • Post category:Bøger

Klog er noget man øver sig på har et godt emne. Sofie Münster vil gerne forklare forældre hvordan de hjælper deres børn til at blive gode til at øve sig, så de får højere selvværd og derved et nemmere liv.

Bogen har praktiske eksempler på, hvad man skal sige for at støtte sit barn i stedet for at presse det eller feje foran det. Bogen er derfor en dejlig modvægt til curling- og tigerforældre. Alle facts i bogen bygger på forskning, primært om hjernens udvikling, og jeg er ikke det mindste i tvivl om, at alt i bogen passer – og jeg er også enig.

Men.

Det er rigtig synd, at et godt og vigtigt emne bliver beskrevet som Münster har valgt at gøre. Som forfatter mangler hun en redaktør der er striksere (måske HAR redaktøren været striks). Hun gentager sine pointer igen og igen og er alt for vejledende og styrende (hun bruger meget plads i slutningen af kapitlerne på at fortælle, hvad næste kapitel handler om, der er sågar kapitler der handler om næste kapitel!). Som læser oplever jeg hende som en docerende skolemester der vil styre hvordan jeg skal læse hendes tekst, hvilket er lidt imod flere af pointerne i bogen.

Mangel på gode eksempler

Indholdsmæssigt savner jeg andre eksempler end hendes egen datter, som er de eneste real life eksempler hun kommer med, hvilket leder mig videre til tekstens overordnede struktur.

90% er en lang klamamse som stor set ikke brydes af punktopstillinger, faktabokse eller diagrammer (eller beretninger fra andre forældre) – nogle flere mellemrubrikker havde været rart! Især i bogens første kapitler, som beskriver de mange undersøgelser som ligger til grund for bogen, ville det være oplagt med diagrammer osv som beskriver fx de områder i hjernen som Münster omtaler, for at hjælpe læseren med at forstå teksten.

Jeg ved ikke om bogtilrettelæggeren (den dygtige Maria Bramsen) kan tegne, men læseoplevelsen havde vundet gevaldigt ved, at nogen havde illustreret teksten, når den i den grad mangler muligheder for et varieret og tilgængeligt layout.

Forfatter:
Udgivelsesår:
Forlag:
Genre: