Læst, lyttet og set i februar 2018

Lyttet

Kongerækken på Netudgaven

Historiker og journalist Anders og Hans Erik fortæller om de danske konger. En regent pr. afsnit. Denne podcast er fremragende. Vil gå så vidt som til at sige, at den burde være pensum på alle folkeskoler. De to værter remser nemlig ikke bare kongens præstationer op, de fører den op til nutiden, så alle kan følge med. Fx sammenligner de det at danskerne blev kristne med, at de meldte sig ind i datidens EU. Danskerne var ligeglade med at være kristne, men de ville gerne have beskyttelse og samhandelsmulighederne som paven tilbød. Titler som “drost” bliver oversat til “en højtstående embedsmand i regeringen” og så fremdeles.

Regenterne bliver fremstillet som de rigtige mennesker de var, og det er en fremragende måde at forstå Danmarks udvikling som land på.

Kongerækken høres på Netudgaven.

Matador med mere

Martin og Mathilde er vakseægte Matador-nørder, især Mathilde som kan serien i søvne. De har gennemgået hver enkelt afsnit i detaljer siden DR begyndte at sende den restaurerede udgave. De diskuterer og analyserer serien i detaljer jeg sjældent har hørt i en serie-podcast, og det er fuldstændig fantastisk. De ser en masse tematikker og sammenligninger som beriger serien yderligere. Fx hvor Misses traumer med mandfolk stammer fra og at lærer Andersen faktisk er Hitler.

Matador med mere kan findes på Soundcloud.

Unbuild Space

Byplanlægger Mathias Nordby besøger de nye bydele i København, og afdækker hvordan de er blevet til – og hvad de kommer til at blive. Byplanlæggere og historikere får ordet i en rolig, stemningsfuld podcast.

Lyt til Unbuild Space her

Set

Forbrydelsen III på Filmstriben

Afslutningen på Sarah Lunds eventyr kunne have været den bedste af de tre, men snubler i at ville for meget. Historien minder en del om den succesfulde sæson 1, og har især en vigtig detalje med, som manglede i sæson 2: De sørgende forældre. Desværre er der for mange flade karakterer i en ellers gennemtænkt historie. Men vil stadig sige, at denne sæson er bedre end sæson 2, og afslutningen er den helt rigtige.

Forbrydelsen II streames på Filmstriben.

Rita på Netflix

Noget af humoren og frækheden fra de første sæsoner er væk, men det gør ikke serien dårligere – bare til noget lidt andet. Rita bliver lærer på sin barndomsskole i en landsby et sted i Danmark, selvfølgelig med Hjørdis på slæb (og dermed hendes rollespillende mand Uffe og deres fælles barn, Reinulf). Tilbage hvor hun kom fra, genfinder hun sin bedste ven Lea, som ikke er glad for at se hende. Sideløbende får vi fortalt historien om 16-årige Rita i 1985, som allerede dengang var utilnærmelig og hård i filten. Hun bliver hurtig bedsteveninder med Lea, så vi nu kan følge, hvordan det tætte venskab kan ende med, at voksne Lea smider Rita ud.

Rita er forbistret smukt filmet, især 1985 er en fornøjelse at se. Humoren er lagt i hænderne på Hjørdis og Uffe, samt det utrolig irriterende spelt-lærerpar Niels og Kalinka. Begge par kunne sagtens have fået meget mere plads, sidstnævnte for at være spoton og ramme tidsånden og førstnævnte for at være et sært og nørdet par, som samtidig er sundt, kærligt og respektfuldt. Uffe og Hjørdis 4eva!

Det absolut største plus er dog Tessa Hoder, som spiller unge Rita. Hun ligner og eftergør Mille Dinesens mimik så man konstant bliver i tvivl om det da ikke kan være en ung Mille Dinesen man på magisk vis har fået bragt til filmsettet i en tidsmaskine. Udover at spille Mille Dinesen til UG så spiller hun også fremragende skuespil: Hård og sårbar på samme tid.

Rita streames på Netflix.

Ranes museum på DR

Det er seriøst underholdende at følge Rane Willerslevs bumpede opstart som direktør for Nationalmuseet. Han er en passioneret forsker, der har det en anelse stramt med hverdagsting som at finde vej og tage sine sko på selv. Men det er hyggeligt selskab og god reklame for museet, som jeg gerne snart vil besøge.

Ranes museum muligvis stadig streames på DR.

Anne, Sanne og Lis på DR

De tre mest betydningsfulde sangerinder i dansk musikhistorie, kan man vel godt kalde Anne Linnet, Sanne Salomonsen og Lis Sørensen. Historien om hvordan de mødte hinanden, blev til Shit & Chanel og siden gik solo, bliver fortalt i tre fremragende udsendelser. Fyldt med arkivoptagelser af de tre kvinder med 70’er høj og I-don’t-give-a-fuck-attitude (mest Linnet) som er fantastisk. Obligatorisk pensum for alle youngsters med en drøm om musik i maven.

Anne, Sanne og Lis kan muligvis stadig streames på DR

Historien om Danmark

Med episk kameraføring og underlægningsmusik, store dramatiske armbevægelser og Lars Mikkelsen som guide, fører DR os gennem mange tusind års Danmarkshistorie. Jeg har kun set de sidste 6 afsnit, fordi de andre var udløbet på DR, men det var 6 gode afsnit. Ja, der er swung, gråd og tænders gnidsel over hele spektret, men jeg må give dem, at de går all in på stilen og kører den hjem.

Der var meget kritik af serien, primært fra de vripne typer på den borgelige fløj, ikke mindst DF. Jeg ved ikke nok om historie til at vurdere, om der var noget om kritikken. Det man i stedet skulle have talt om er, hvordan det er lykkedes skaberne at hive en betydelig kvinde frem i front i hver eneste afsnit. De (vi) glimrer som bekendt fra historiebøgerne med deres fravær, og det råder serien bod på. En anden underkendt gruppe i historiefortælling kan til tider være den almindelige borger. Serien fokuserer ikke kun på konger, adelige og deres planer, men har også altid en historie om den almindelige dansker med. Flere gange er det en vaskeægte dansker, fordi de har fundet historien i kirkebøgerne.

Jeg synes sgu den er lykkedes meget godt. Ting bliver sprunget over – bevares, hver afsnit varer en time. Det er en god intro som forhåbentlig giver lyst til mere.

Historien om Danmark kan vist desværre ikke længere streames på DR.