You are currently viewing I lige linje

I lige linje

  • Post category:Bøger

En landevejscyklist bliver dræbt ved et tilsyneladende uheld, men det vækker fritidsdetektiv Dan Sommerdahls interesse. Det er selvfølgelig mord og provinsbyen Christianssund disker endnu engang op med et underholdende galleri af mordmistænkte.

I lige linje er den syvende bog i serien om Dan Sommerdahls deroute som feteret reklamemand til afdanket detektiv med forliste forhold i bagagen, og udover at være en god detektivroman, er bøgerne et underholdende portræt af en mand i midtlivskrise. Bogen var så god, at jeg straks måtte læse de foregående seks i serien!

Fiktiv provins fyldt med mord

Anna Grues fiktive provinsby Christianssund har en voldsom høj rate af mordere og her ligger serien sig lige i rumpen på den britiske whodunnit-krimitradition. Læseren bliver præsenteret for et broget karaktergalleri og følger med i alle detaljer i opklaringen, så man selv har muligheden for at gætte med. Her er hverken terrorisme eller bestialske seriemordere på spil, tværtimod kredser opklaringen sig om den lokale cykelklub og dens medlemmer, som viser sig at have ubehagelige skeletter i skabet.

Grue er, som sin livsstilseksperts-detektiv, dygtig til at beskrive varianter af menneskeracen hurtigt og præcist, både med beskrivelser, men især med den naturtro dialog. Tag Bent, cykelklubbens kasserer, pensioneret revisor, ligusterhæksfacist, hyggeracist og overbevist om, at verden går af lave, hvis han ikke skriver brokkende læserbreve til lokalavisen!

Fra papirbog til lydbog – en kort anmeldelse af Storytel

Selvom bogen er bind syv i en serie kan man sagtens springe på nu. Jeg var dog så underholdt at jeg straks måtte have fat i de seks foregående. Den hurtigste måde at få fat i dem på var, at aktivere det prøveabonnement på Storytel der havde samlet støv på mit skrivebord i flere måneder. Fra det ene øjeblik til det andet blev det en leg at gøre rent, købe ind og gå til arbejde, fordi det betød tid med en lydbog! De seks bøger er indlæst af forskellige oplæsere, men de er alle dygtige på hver sin måde og lytteoplevelsen var helt i top. Storytels app er desuden hurtig, pålidelig og godt skruet sammen. Det eneste der holder mig tilbage er prisen på 129,- om måneden, fordi jeg sammenligner det med 89,- og 79,- for Netflix og HBO.

De første seks bøger er alle på samme niveau som I en lige linje, især bog nr. 3 Kunsten at dø, som både er en parodi på reality-tv, Agatha Christies klassiker And Then There Were None og en god krimigåde i sin egen ret. Selvom bøgerne foregår i provinsen tager Grue også fat i større samfundsproblematikker som traficking og børneporno. Hun kredser dog mest om de menneskelige relationer og hvordan jalousi, kærlighed og griskhed er eviggyldige motiver til mord.

Min eneste anke: Forsiderne! Whodunnit-detektivromaner er min yndlingskrimigenre, men jeg er gået i en lang bue uden om disse, for det er altså ikke hvad forsiderne signalerer. Ligegyldige, uoriginale stock-fotos med den-har-vi-set-tusind-gange small, fed, plakatskrift i pangfarver. Jaja, omslagene er lavet til at fungere i miniformat på web og mobil, men hvorfor det skal stå i vejen for personlighed, originalitet og godt design er mig en gåde. Det er gode bøger, de fortjener bedre omslag, Politiken. Men tak for bogen, jeg har virkelig hygget mig!

Bogen er venligst tilsendt af Politikens Forlag og foto er taget af min hjælpsomme søster 🙂

Forfatter:
Udgivelsesår:
Forlag:
Genre:
Serie: