Mr. Penumbra-s 24 Hour-Bookstore

 • Post category:Bøger

Den perfekte blanding af eventyr, nørderi, parodier på tech- og designverdenen og kærlighed til bøger.

Clay er uddannet designer, men er blevet arbejdsløs på grund af finanskrisen. Han nåede lige at have et enkelt, sørgeligt job som webdesigner for et bagelbageri som han blev fyret fra. Ved et tilfælde, får han arbejde som ekspedient om natten, i et døgnåbent antikvariat, bestyret af den tussegamle Mr. Penumbra. Der er nærmest ingen kunder på det tidspunkt af døgnet, undtagen nogle få, excentriske typer, som ikke køber noget. I stedet bytter de bøger, nogle gamle, mystiske bøger som Clay ikke må kigge i.

Clay begynder at snuse rundt i den mystiske butik, og begynder langsomt at trevle mysteriet om Mr. Penumbra og hans boghandel op. Det inkluderer blandt andet en smuk pige, som arbejder hos Google og er noget nær et datavisualiseringsgeni og drømmer om evigt liv, Clays roomie som laver special effects til film udelukkende i hånden med lim og klister og hans nørdede barndomsven, som har tjent millioner på at lave 3D-renderings software.

Bogens mange karakterer er en blanding af moderne techies og gammeldags bognørder, men de har alle det tilfælles, at de er opfindsomme, entreprenante, videnssøgende og vidensbegærlige. Der er  referencer til Apple, Facebook og Google og internetfænomener som XKCD, men det der især gjorde mig begejstret er, at store dele af bogens plot, handler om – en skrifttype! Den historisk korrekte bogbinder Aldus Manutius og den opfundne designer Griffo Gerritszoon spiller essentielle roller i mysteriets opklaring. Med eksotiske locationer som Googles kantine, et kæmpe opmagasineringssted i Nevadas ørken (som fik mig til at tænke på den lagerhal i Indiana Jones hvor de opbevarer Pagtens Ark) og et underjordisk, hemmeligt rum er det en rutsjebanetur som bare er voldsomt sjov. Ingen vold eller sexscener – bare fortælleglæde og Nu går den vilde skattejagt-stemning.

Bogen er en blanding af så mange genrer at det er en fest at lede efter dem alle:

 • Klassisk eventyr
 • Lidt RPG
 • Whodunnit
 • Umberto Eco-hemmeligt-selskab
 • Koderbryderi á la Dan Brown
 • Buddy-indbrudskomedie á la Ocean’s Eleven
 • Steampunk
 • Kærlighedskomedie

Hende her forklarer bogen bedre end mig.

Bogens originale omslag er desuden selvlysende, hvilket forfatteren forklarer: “When you’re making a print book in 2012, I actually think the onus is on you, and on your publisher, to make something that’s worth buying in its physical edition,”

Forfatter:
Udgivelsesår:
Forlag:
Genre:

Dette indlæg har 1 kommentar

 1. Bachs Bøger

  Den lyder spændende, jeg har planlagt at læse den i juli måned.

  Jeg har samlet en del bøger sammen, som handler om bøger og så har jeg valgt det som et læsetema i juli måned. Blandt andet vil jeg også læse The End of Mr. Y.

  Meget gode og informative anmeldelser du har 🙂

Der er lukket for kommentarer.