Orange er det nye sort

  • Post category:Bøger

Hvis du har boet under en sten uden TV det seneste års tid, har du nok ikke hørt om serien Orange is the New Black, og så skal du abonnere på Netflix NU, og får den set.

Serien er bygget på en virkelig historie. Den unge, blonde Piper Kerman, som kommer fra en stabil, amerikansk middelklassefamilie, har et vildt eventyr i start-20’erne. Hun prøver sig selv og verden af ved at finde en lesbisk elsker, og rejse med denne verden rundt. Det kan lade sig gøre, fordi elskeren, Nora, er narkosmugler og arbejder for en usympatisk narkobaron. Piper er ung og naiv og lukker øjnene for hvad der virkelig sker. De eneste ulovligheder hun begår er, at smugle narkopenge fra sted til sted og at undlade at sladre til myndighederne om operationen. Til sidst er det for meget, hun afbryder forholdet og rejser hjem til USA, hvor hun får uddannelse og møder en sød fyr.

10 år efter indhenter virkligheden hende: Narkobaronen skal stilles for retten og hendes navn er blevet angivet af nogle af hans medsammensvorne, muligvis Nora. Hun bliver idømt 16 måneder i et åbent kvindefængsel for medvirken til narkotikasmugling og melder sig frivilligt. Men pæne Piper aner ikke hvad der venter hende i et fængsel, hvor folk som hende sjældent ender. Langt de fleste andre ansatte har ikke stjerneadvokater, en kærlig og støttende familie og en kæreste der troligt besøger hende hver lørdag i fængslet. De andre indsatte har ikke venner der sender hende breve, bøger og aviser og de andre indsatte har ikke penge nok til at købe alt det de har brug for i fængselsbutikken. Me som indsat i et fængsel, er alle lige – ens baggrund forsvinder, og man er ikke bedre end de andre. Piper beskriver de mange forskellige kvindeskæbner hun møder, hvoraf langt de fleste er endt i fængsel af helt uransaglige årsager. De fleste kvinder kommer fra så fattige områder, at den eneste beskæftigelse de kan finde er at arbejde inden for narkotikadistribution. De fleste af dem, kunne fungere i samfundet på samfundets betingelser, hvis fængslet gav dem uddannelse, psykologhjælp og den støtte de ikke har fået fra deres familie og baggrund – formegentlig fordi den familie ikke vidste hvordan de skulle give det.

Orange er det nye sort er selvfølgelig historien om Pipers år i kvindefængsel men det er også historien om, hvordan USA vælger at køre deres straffelove. Omkring 25% af verdens indsatte sidder i amerikanske fængsler, selvom amerikanerne udgør en væsentlig mindre del af verdens befolkning. Én ud af 100 amerikanere ender i fængsel, og manger af dem for småforteelser. Det er altsammen på grund af nogle afsindig stramme love omkring præcis salg af narko.

Kerman er ikke en specielt dygtig forfatter, hun beskriver helt nøgternt og faktuelt de ting hun oplever i fængsel, og kvindernes historie. Der er ingen spændingskurve og ikke specielt meget fornemmelse for dialog eller fortælling. Men med oplevelserne som disse, er det ok. De fleste karakterer i tv-serien, og Pipers oplevelser, er hentet direkte fra bogen, og det er spændende at læse, hvis du har set tv-serien.

Forfatter:
Udgivelsesår:
Forlag:
Genre: