Rødby-Puttgarden

  • Post category:Bøger

Den første bog jeg har læst af Helle Helle – en forfatter, jeg altid har tænkt, jeg ikke var helt klog nok til at forstå. Jeg er stadig ikke sikker på, om jeg faktisk har forstået Rødby-Puttgarden, men jeg har lyst til at læse mere af Helle Helle.

Det er den slags bog, som talrige gymnasieelever bliver sat til at læse, højst sandsynligt fordi at den er kort, skrevet i et nemt forståelig, mundret sprog, og der er flere fortolkningsmuligheder end selv den mest entusiastiske dansklærer kan komme på.

Handlingen er nemt fortalt: Jane og Tine er søstre, og bor i Rødby. Jane er den yngste, og er flyttet tilbage til Rødby efter et mislykket forsøg på at studere i Næstved, og bor sammen med Tine og hendes lille datter, Ditte. Jane får arbejde i parfumen på færgerne mellem Rødby og Puttgarden, hvor Tine også arbejder. Vi følger dem i deres dagligdag, de mænd de møder, de kunder de har.

Og det er det.

Der er ingen café latte, i stedet sort kaffe, deller og stikkelsbærgrød. Lille Ditte bliver passet hos erstatningsforældrene hr og fru Lund, og deres søn hjælper søstrene med at lidt handymansarbejde. Jeg er lidt usikker på, hvornår romanen foregår, men et gæt er engang i 80’erne – en trøstesløs udgave af Lolland og omegn, som alligevel er tryggere end Næstved. Man kan ikke komme derfra uden at dø – selv toget går i stå, da søstrene prøver, at tage på indkøbstur i Nykøbing.

Helle Helle er selv opvokset i Rødby, og Jane “kunne måske have været mig, hvis jeg ikke var flyttet væk dernedefra“.

Forfatter:
Udgivelsesår:
Forlag:
Genre: