You are currently viewing Sincere

Sincere

  • Post category:Podcasts

Hvis du lider af post-Serial abstinenser er Radio24syvs Sincere en fin nedtrapning.

Sincere er navnet på kulturprogrammet AK24syvs føljeton om Wikpediaterroristen Sincere. Sagen om Sincere starter  i et andet radioprogram, Wiki-værkstedet, i et afsnit som du kan høre her. Her fortæller teaterdirektøren Jon Stephensen hvordan han gennem længere tid, har fået sin personartikel på Wikipedia fyldt med injurier og løgne.

Værterne på AK24syv, Anders Christensen og René Fredensborg, bliver fanget af historien. Den Wiki-bruger der skriver injurierne om Jon Stephensen kalder sig “Sincere”. De artikler og rettelser Sincere har lavet på Wikipedia, fortæller stort set alle positivt om noget musicalmanden Jesper Winge Leisner har arbejdet med. Så er det Jesper Winge Leisner der skjuler sig bag profilen? Eller måske en der kender ham godt? Den er altså den Jesper Winge Leisner, ham som er gift med filminstruktør Susanne Bier og står bag adskillige 80’er hits og musicals som Den eneste ene.

De to værter forsøger i starten mest for sjov, at finde ud af, om det er Winge Leisner der står bag Sincere. Det virker ikke til at være planen, at opklaringen skal gribe om sig, men det gør den. De forfølger sagen løbende over de næste måneder, blandt andet med hjælp fra lytterne. Værterne taler med Winge Leisners familie, hans PR-bureau Have kommunikation, folk i branchen der kender ham – og deres udsagn er modstridende. PR-firmaet taler udenom, folk i branchen fortæller grimme historier om brudte aftaler og dolke i ryggen, og familien vil slet ikke kommentere. Som lytter oplever man, at de to værters journalistiske næser vibrerer i trangen efter at finde sandheden.

Dårlig smag i munden – men jeg kunne ikke stoppe!

Jeg blev hurtigt fanget af Sincere-sagen. Christensen og Fredensborg fortæller den dygtigt med alle virkemidler, især de billige. De bruger cliffhangers, de diskuterer deres indbyrdes tvivl – der opstår sågar mistillid mellem de to værter. De forfølger historien som et par blodhunde-detektiver i en Chandler-roman, og da jeg havde Serial frisk i erindring labbede jeg det i mig.

Undervejs fik jeg dog en dårlig smag i munden. Jeg hørte alle afsnit i rap over et par dage og genfortalte løbende opklaringen for min kæreste. Mens jeg genfortalte kunne jeg pludselig høre, at det er lige forfærdeligt, hvis det er Winge Leisner der er Sincere, som hvis han ikke er Sincere. Det er enten injuirier der kan ødelægge en mands karriere eller en afsløring af et særdeles usympatisk menneske, og ingen af konklusionerne er specielt behagelige.

Jeg kom selv i tvivl om hvorvidt opklaringen – podcastet – faktisk var sandt. Fredensborg har tidligere lavet Gonzo-journalistisk om filmbranchen og andet ret modigt journalistik, så det er nemt at forestille sig, at Sincere-sagen var et stunt i den retning. Samtidig er der noget besynderligt påtaget over Fredensborgs toneleje, og de to værter har generelt en ironisk omgangstone, som er svær at gennemskue.

Men uanset hvad er det fængende radio, og podcasten var fortjent nomineret til en radiopris som Årets PodcastLæs et interview med Christensen og Fredensborg her og lyt til Sincere her.

Udgivelsesår:
Forlag:
Genre: