You are currently viewing Through the Woods

Through the Woods

  • Post category:Bøger

Through the Woods er en samling korte, stilsikre horror-tegneserier af den britiske tegner Emily Carroll.

Forestil dig, at du er i teateret. Forestillingen starter om lidt. Du kan høre summeri fra småsnakkende publikummer der forventningsfuldt defilerer på plads mens orkesteret stemmer deres instrumenter. Du finder dit sæde, og lader dig glide ned på det røde, plysbetrukne stolesæde. Stilheden sænker sig, så meget det kan lade sig gøre. Du kan fornemme åndedraget fra de andre mennesker i salen. De små hår i din nakke rejser sig af spænding. Dirigenten banker med sin taktstok, og tæppet glider op.

Forestillingen går i gang.

Det er den måde jeg bedst kan beskrive at åbne Through the Woods af den britiske tegner Emily Carroll første gang. Bogen er visuelt gennemtænkt fra start til slut, som en fuldendt teateroplevelse, kickstartes mine forventninger i samme øjeblik jeg træder ind i foyeren åbner bogen.

Alle sider er tegnet og håndtekstet i en perfekt sammenvævet oplevelse, fra titelside til indhold. Intet virker overladt til tilfældighederne. Jeg føler mig budt indenfor i Emily Carrolls gotiske horror-teater, hvor jeg sidder som naglet til min plysbetrukne stol, mens den ene rislen-ned-af-rygradden uhyggelige historie efter den anden brænder sig fast på mine nethinder.

through-the-woods-emily-carroll3
Fra My Friend Jenna.

 

Det lyder overdrevet, men det var den virkning Through the Woods havde på mig da jeg læste den første gang. En solbeskinnet august-dag, på en bænk midt i byen, omringet af mennesker, sank jeg dybt ned i de snedækkede fortællinger om spøgelser og body-snatchers-lignende monstre.

Gotisk horror med skjulte monstre

Through the Woods består af fem korte horror-tegneserier bundet sammen af en kort indledning og afslutning. Historierne er tidsmæssigt placeret i fortiden, varierende fra 1700-tallets adel, til arbejdsklassen på landet i 1800-tallet og en enkelt i noget der ligner århundredeskiftet. Tidsperioder man forbinder med horror og gotiske romaner. Der er ikke den seksuelle undertone man finder i gotik og til tider horror, men det psykologiske, nærmest spirituelle gys, er intakt. Alle historierne slutter åbent eller tvetydigt og efterlader en en kold, krybende uhygge. Man ser ikke så meget til monstrene, men gør dem bestemt ikke mindre uhyggelige, da Carroll overholder monster-regel numero uno: Vis ikke for meget af monsteret og lad læserens fantasi klare resten. Og det gør den så.

Carrolls tegnestil er meget genkendelig, men hver historie har alligevel sin visuelle stil som virker nøje tilpasset til historien. Det starter med de indledende sider, hvor en kutteklædt pige vandrer igennem et øde snelandskab, som kun brydes af kulsorte træer og en blodrød sol. Her kan man allerede se hvor virtoust dygtig Carroll er, til at bruge det negative rum og silouetter – og det bliver kun bedre.

through-the-woods-emily-carroll2
Fra His Face All Red.

 

Den kutteklædte pige er måske hovedpersonen i den første historie, Our Neighbor’s House. En far efterlader sine tre dødtre alene for at gå på jagt, men noget lurer i de mørke skove. Visuelt er denne historie en fortættelse af de første sider, rød måne, sorte træer og hvid sne, effektfuldt og minimalistisk designet.

It came from the woods. Most strange things do.

Visuelt er A Lady’s Hands Are Cold min favorit. Her tilføjer Carroll en kold blå til paletten, leger med perspektiv, lys og skygge og bruger sort og rød hamrende effektivt. Det er også i denne historie Carroll mest effektivt bryder det traditionelle layout med paneler, som mange forbinder med tegneserier. Når hun alligevel bruger paneler, byder han dem ofte for at understøtte handlinger og følelser. I det hele taget bruger hun pladsen effektivt: Enten et tomt, knugende mørke eller pakket til randen med hendes genkendelige håndskrift.

through-the-woods-emily-carroll1
Fra A Lady’s Hands Are Cold.

 

His Face All Red, som du kan læse i sin helhed på Carrolls website, er farverne mere jordagtige og dæmpede, en stil hun også bruger i de sidste to historier, My Friend Jenna og A Nesting Place. Den nærmest jordslåede, dæmpede farvepalette passer godt til den historiske ramme. De sidste tre historier er de længste og hvor de to første historier er korte og Brødrene Grimm-skabelon agtige, er der i de sidste tre plads til at udbygge karaktererne. Carrolls sprog er også tilpasset de forskellige historier, så det passer til den historiske ramme de er sat i. Endnu et element som gør læseoplevelsen meget helstøbt.

Through the Woods er en fremragende grafisk roman og jeg forstår ikke, hvorfor den endnu ikke findes på dansk. Den er visuelt fængende og er god at begynde med, hvis man ikke har læst tegneserier eller grafiske romaner før. Den kan læses af horrorfans fra tweens til voksne og i disse vampyr-romance-tider må den have et publikum i Danmark.

Forfatter:
Udgivelsesår:
Forlag:
Genre: , ,