Den hemmelige nadver

  • Post category:Bøger

Den hemmelige nadver kunne uden problemer være en uofficiel to’er til Dan Browns Da Vinci Mysteriet. For det første er Leonardo da Vinci faktisk med i bogen og for det andet handler den om gåder og hemmelige budskaber gemt i kunstværker. I dette tilfælde i da Vincis nok største værk, Den sidste nadver.

Hovedpersonen i Den hemmelige nadver er Broder Augustin, en munk fra Vatikanet. Paven har modtaget en række mystiske breve, fra en afsender der har skrevet sit navn i kode. Brevene påstår, at en kristen sekt (som katolicismen ikke godkender) stadig eksisterer, selvom kirken fjernede dem år tilbage. Den slags vil Pave & Co selvfølgelig ikke finde sig i, især fordi en af denne sekts vigtigste dogmer går ud på, at mennesket ikke behøver en mellemmand (en præst) for at tale med Gud. Og hvad skal man så med kirken? Broder Augustin, som er meget dygtig til st løse koder, bliver derfor sendt til Milano, hvorfra brevene er sendt. I Milano ligger en kirke, hvor en vis kunstner er ved at lægge sidste hånd på en af sine største værker.

Vel ankommet til Milano, begynder der at ske en række mystiske dødsfald, som måske er selvmord, måske er mord, og mens Augustin prøver at løse den gåde brevene stiller, bliver han mere og mere fanget ind af Den sidste nadvers mystik og da Vincis personlighed.

Hvad VAR det så Leo gemte i det maleri?

Bogen bliver fortalt i et laaaangsomt tempo, og mordene er også jævnt kedelige, så de bidrager ikke til spændingen. Faktisk bremser de den egentlige handling: jeg ville bare gerne vide hvad det er, da Vinci angiveligt har skjult af mystiske budskaber i sit maleri. En af verdens absolut største kunstværker, og det smukkeste eksempler på centralperspektivet? En af de første malerier der skildrer mennesker uhyggeligt livagtigt, og midt i en situation, hvor man tydeligt kan se, hvad hver enkelt person tænker? At det samtidig gemmer på skjulte symboler og tegn – helt tydelige for dem der forstå at læse dem – synes jeg er vanvittig fascinerende.

Det er en af den slags bøger man godt kan lægge fra sig, og så samle op igen lidt senere – plottet er ikke nævneværdigt svært at holde styr på. Til gengæld vil jeg anbefale, at have en god reproduktion af Den sidste nadver tilgængelig under læsningen, så man med egne øjne kan se de tegn og symboler forfatteren fortæller om undervejs.

Leonardo da Vincis Den sidste nadver
Forfatter:
Udgivelsesår:
Forlag:
Genre: