You are currently viewing Den her sommer

Den her sommer

  • Post category:Bøger

Kan du huske, hvordan de sidste dage af sommerferien føltes da man var barn? Sommerdagene flød imellem ens fingre som strandsand, og i stedet for en evighedssommer, kunne man fornemme, at noget nyt lå og ventede – lige om hjørnet. Den her sommer emmer af den stemning.

Rose er 14-15 år gammel og på vej i sommerhus med sine forældre. De har boet i det samme sommerhus hvert år siden hun var fem, og hun tilbringer altid de lange dage med sommerhusveninden Windy, som er lidt yngre end Rose. Sommerhuset ligger langt ude på landet, i en lille flække ved en sø, hvor pigerne kan bade hver dag. Pigerne er midt i den periode i deres liv, hvor de går fra at være børn til at blive unge kvinder. De taler om sex, fyre og kroppen, men på den måde man taler om den slags, når man ikke helt har erfaringer at trække på.

Plottet er enkelt og persongalleriet er lille. På overfladen er det en nemt læst historie om varme sommerdage, men lige under overfladen lurer emner som graviditet, familie, adoption, død og at finde en identitet. De tunge emner får dog aldrig lov at overtage den håbefulde atmosfære, historien bobler af. De alvorlige emner popper op her og der, men da historien fortælles gennem Rose, er det hendes forståelse og tolkninger vi ser. Alt efter hvilken alder og erfaring læseren har, kan man selv tilføje mere mellem linjerne, og og det er én af grundene til, at Den her sommer er fantastisk. Den er tegnet af Jillian Tamaki og skrevet af hendes kusine, Mariko Tamaki.

den-her-sommer-1

Jillian Tamakis poetiske, rolige tegninger fanger på brilliant vis følelsen af lange sommerdage og uendelige muligheder. Hun varierer rudernes størrelse og antal, så historiens rytme er varierende, men aldrig brydes. Fra mange små ruder, til sider med to eller tre ruder, som sænker læsetempoet i takt med at fortællingen rulles ud, til smukke billeder der breder sig over et helt opslag.

Tamakis streg er ikke sort, men en støvet midnatsblå og valget af farve er også med til at formidle stemningen. Stregen ser ud til at være en kombination af blyant og en tør pensel, som øger til den drømmeagtige stemning. Den danske version har, så vidt jeg kan se, opretholdt papirvalget fra originalen, nemlig cremefarvet, ubestrøget papir, som er taktilt og solidt mellem hænderne. Jeg er fuldstændig pjattet med, hvor gennemtænkt farve- og papirvalg er for historien og den underliggende nostalgi.

den-her-sommer-5

Den lidt ældre fyr, Dunc, står bag kassen hos den lokale købmand, hvor de lokale teenagere også hænger ud og drikker øl. Rose og Windy bliver tiltrukket af de ældre teenagere, og deres samtaler om sex. Især Rose er fascineret af dem, hun forstår nok ikke helt selv hvorfor, men læseren kan ane, hendes nysgerrighed for sex og sin egen spirende sexualitet. Hun hører fyrene omtale pigerne som “luder” og prøver selv ordet af, men bliver irettesat af den yngre Windy, som enten ved, eller instinktivt fornemmer, at det er et dårligt ord. Mariko Tamakis manuskript gør ikke nar eller belærer Rose for at efterligne teenagedrengenes sexisme, men bruger det som eksempel på, hvordan unge afprøver forskellige identiteter i en søgen efter deres egen.

Marikos portræt af pigerne er spot on. Den yngre Windy er mest legesyg og pjattet, både som person, men også på grund af sin alder, hvor den halvandet år ældre Rose ved første øjekast ser ud til at være den mest følelsesmæssige modne. Men pigernes familieomstændigheder er ikke ens, og de bytter plads som den mest og mindst modne flere gange i løbet af bogen. Marikos præcise beskrivelse af pigernes personlighed understreges af Jillians karakterdesign. Den udadvendte Windy er krølhåret, rund og smilende og den stille og alvorlige Rose er myndetynd med langt, lyst hår – men de bliver aldrig klichéer. Se for eksempel forskellen i de to pigers personlighed i sekvensen herunder: Rose sidder stille ved bordet og tegner, mens Windy springer rundt i vild glædesdans.

den-her-sommer-4

Selvom Windy og Rose er hovedpersonerne er de små bidder man får serveret af de andre karakterers liv mere end rigeligt til, at man selv kan danne sig resten af fortællingen. Roses mor, med sit lidt slaskede hår og indsunkne ydre, bærer på en sorg, som Roses far prøver at borthviske. Windys mor og mormor er hver deres variant af en moderne hippie med en mere fri livsstil end Roses mere almindelige forældre. Dunc og hans venner har deres egen sidehistorie som flettes sammen med Roses og Windys – og deres familiers.

Den her sommer er en af den slags grafiske romaner som man lever i, mens man læser den. Selvom bogen foregår i Canada, vækker den nemt mine sommerminder til live. De ting man lavede med vennerne, når de voksne ikke kiggede: Spådomsgættelege, spise for meget slik, se gyserfilm man er for ung til, spionere på de voksne – eller de ældre teenagere som så ud til at vide noget, man endnu ikke selv forstod.

Den her sommer kan læses så snart man er en smule ældre end Rose og Windy, så man forstår og ved mere om livet end de gør. Forær den til en teenager nær dig (eller en voksen med nostalgisk sind), eventuelt sammen med Craig Thompsons En dyne af sne, som også handler om den første kærlighed og de tidlige ungdomsår.

Bogen er venligst tilsendt af Rosinante & Co.

Forfatter:
Udgivelsesår:
Forlag:
Genre: