You are currently viewing Emma

Emma

  • Post category:Bøger

Emma er smuk, rig og intelligent. Som den eneste af Jane Austens heltinder, behøver hun ikke gifte sig for at sikre sig økonomisk. Hendes far har rigeligt med penge, så hun er toppen af kransekagen i landsbyen Highbury.

21-årige Emma Woodhouse er smuk, rig og den kvinde der er højest på strå, i en lille, engelsk landsby i starten af 1800-tallet. Hun er drønhamrende forkælet og i stedet for at bruge sin tid fornuftigt, blander hun sig i andres kærlighedsliv. Hun mener selv, at hun er en skarp menneskekender (det er hun ikke) og at det giver hende lov til at lege Kirsten Giftekniv (hvilket hun er elendig til).

Emma er med andre ord pisseirriterende.

Romanen starter med, at hendes huslærer, Miss Weston, bliver gift. Emma mener selv, at det er hendes fortjeneste (det er det ikke). Med Miss Weston væk, er Emma og hendes far alene i det store hus. Faderen er for svagelig og hypokondrisk til at give hende nogen form for modstand og den eneste der forsøger at guide hende i en fornuftig retning, er hendes svoger, den alvorlige, men intelligente og goddamn sexede Mr. Knightley.

Emma finder sig en ny veninde i stedet for Miss Weston, den yngre og blide, men ikke specielt kløgtige, Harriet. Det er tydeligt for læseren, at Emma påvirker Harriet i retninger som ikke gavner Harriet selv. Er du kvinde, er du helt sikkert stødt på en pige som Emma undervejs i din skoletid. Hun var den bedrevidende bidronning, som overvurderede sine evner, og var lidt for bevidst om sit eget værd.

Men, Emma har dog også gode kvaliteter: Hun er nysgerrig og kvik, men bruger bare sine evner lidt forkert, muligvis fordi hun keder sig. Kvinder af hendes stand forventes ikke at kunne andet end at musicere og se kønne ud, og Emma er intelligent. Trods intelligens, og nok på grund af kedsomhed, fortsætter hun med at blande sig i Harriets, og alle andres, kærlighedsliv, så meget, at hun ender med at såre folk. Samtidig er hun fuldstændig blind overfor sine egne følelser – og eventuelle tilbederes følelser.

Men det hele ender godt til sidst, som det altid gør hos Austen, det er vejen derhen der er så frygtelig underholdende.

Giv den en chance

Hvis du ikke faldt for bogen første gang du prøvede, så giv den en chance til, for Emma er nok Jane Austens mest helstøbte værk. Plot og dialog snor sig om hinanden i en velkoreograferet dans, personerne er er levende, tænkende, følende mennesker, som springer ud fra siden og står lyslevende for læseren. Dialogen slår gnister, når kvikke Emma diskuterer med tålmodige Mr Knightley, som forsøger at belære hende om verden.

Som i alle Austens bøger møder vi et udpluk af forskellige ægteskaber, og resultaterne af forskellige måder at være forældre på. Men selvom bogen har mange temaer der er vigtigere end kærlighed, er det ikke ensbetydende med, at den ikke er romantisk. Den er fyldt med spændinge om, hvem der bliver gift med hvem, og om de overhovedet bliver gift! Der er faktisk et plottwist som er en krimi værdig. Hvis du læser bogen for første gang og gættede dig til dette ægteskab er du en af de få, selv J. K. Rowling lod sig narre: “… (Emma) is the most skilfully managed mystery I’ve ever read and has the merit of having a heroine who annoys me because she is in some ways so like me. (…) I have never set up a surprise ending in a Harry Potter book without knowing I can never, and will never, do it anywhere near as well as Austen did in Emma.”

Feminisme og social uretfærdighed

Emma handler mere om skæbne end den handler om kærlighed. En rig kvinde som Emma behøver ikke bruge energi på at dygtiggøre sig, for hun har ingen risiko for at miste sin position i samfundet. Det er helt modsat for den den jævnaldrende, men fattige, Jane Fairfax. Hun er dygtigere end Emma, men kan ikke se frem til andet end at blive guvernante, fordi hun tilfældigvis ikke er født rig ligesom Emma. Det er bare én af eksemplerne på social uretfærdighed i Emma. De rige er rige fordi de har arvet penge, de fattige er fattige på grund af uheldige og uretfærdige omstændigheder. Modsat i dag, var det ufint at arbejde sig op i ved at være fx købmand – så man havde ikke altid penge og status i samfundet som fortjent.

Bemærk især hvordan single-kvindernes liv i bogen er vidt forskellige. Emma er født ind i rigdom, hun er så rig, at hun ikke behøver gifte sig. Jane Fairfax, som er dygtigere og mere intelligent end Emma har ingen chancer for at gøre sine livsvilkår bedre, medmindre hun bliver gift. Hendes eneste mulighed er at blive guvernante, en stilling Jane selv sammenligner med slaveri. Så har vi Harriet, født af ukendte forældre. Modsat Jane, har hun hverken evner eller intelligens, men er køn og godhjertet. Også hun kan kun få sig et godt liv, hvis hun bliver godt gift. Alternativet for Harriet – og sådan set også Jane Fairfax – er at ende som den fattige Miss Bates. Hendes sociale baggrund minder om Janes og Harriets, men hun er ikke blevet reddet af ægteskab og må leve af almisser.

Ååh, Miss Bates

Emma indeholder nogle af Austen morsomste og skarpeste portrætter af tåbelige og oplæste karakterer. Min favorit er den godhjertede og evigt talende Miss Bates som kan ævle og kævle om vind og vejr og ingenting i flere sider i træk. Hendes alenlange monologer om hverdagssniksnak er hysterisk morsomme, især hvis man kender en dame eller to af samme støbning. En anden af mine yndlinge er den skidtfine Mrs Elton som ingen fornemmelse har overhovedet for sin egen plads i det sociale hieraki. Hun snobber i alle retninger, er utålelige, prætentiøs og selvglad og Austen rammer plet, med nådesløs præcision.

Find Emma på dansk

Jeg har læst den på engelsk, men Lindhardt & Ringhof udgav en nyoversættelse i 2013, desværre med en helt igennem forfærdelig forside, men oversættelsen skulle være god nok. Heldigvis er forlaget i gang med at gøre det godt igen og har udgivet både Pride and Prejudice og Sense and Sensibility i ny lækker indbinding, og man kan håbe, at Emma følger trop.

Hvis du kan læse engelsk, så skal du læse Austen på engelsk. Hendes vis og bid gør sig nu engang bedre på originalsproget og her kan du desuden vælge imellem et væld af lækre indbindinger.

Find Emma på film

Emma er filmatiseret en del gange. Drop versionen med Gwyneth Paltrow i titelrollen og se i stedet den med Kate Beckinsale – alternativt BBC’s miniserie med Jonny Lee Miller som Mr Knightley, selvom den er temmelig lang og træg i det. Du kan også skippe alle kyse-filmene og se Amy Heckerlings Clueless, som hiver historien op til nutidens Beverly Hills, men stadig bevarer hele plottet og den bedste dialog, let omskrevet. That’s right: Præstedatteren Jane Austens 200 år gamle dialog funker perfekt blandt Californiske teenagere. Så hip er hun nemlig.

Mere om Emma

Tre Austen-eksperter diskuterer Emma på BBC4. Det er yderst interessant og vældig britisk på den hyggelige måde. Desuden gode links til mere info om Emma og Austen.

Forfatter:
Udgivelsesår:
Forlag:
Genre: ,