You are currently viewing Harry Potter and the Cursed Child

Harry Potter and the Cursed Child

  • Post category:Bøger

Børn er blevet født, vokset op og må lovligt købe alkohol i tiden der er gået, siden den sidste bog om Harry Potter røg i trykken. Verden har holdt vejret i spænding for at få lov at høre mere om verdens mest kendte kosteskaftrytter – men holder det vand at vende tilbage med et skuespil? Og bør det virkelig udgives som bog?

0d60344c2d9c884f4a3757930f6599df

Den følgende artikel er propfyldt med spoilers om Harry Potter and the Cursed Child! Læs IKKE videre hvis du ikke har læst den!

Marianne og Malene faldt i snak om den nye Harry Potter-bog på chatten. I stedet for en anmeldelse får I i stedet for vores snak om bogen. Og giv agt! Der er fyldt med spoilers! Fortsæt på eget ansvar!

Malene: “Hvad siger du til Harry?”

Marianne: “Jeg synes de skulle have holdt den på scenen. Sød historie og lige det folk vil have. Jeg synes den er for fragmenteret at læse.”

Malene: “Enig. Alt for meget fanservice. Som om hun har læst om på onlinefora hvad folk drømmer om og giver dem nøjagtig det.”

Marianne: “Ja. Men nu kan vi sige vi har læst den. Og så virker det ret moneymaking-agtigt at de sender den ud som bog også. Sgu de færreste skuespil siden Et Dukkehjem der er kommet ud som trykt bog.”

Malene: “Ja, den burde ikke have været trykt, hvis man havde kunne undgå det. Den skulle have lov at blive på teatret hvor den hører hjemme. Jeg synes forresten det var ok nemt at læse et manuskript, men jeg tror, at man læser det for stærkt. Det tog mig omtrent 2 timer. Teaterstykkets to dele tager vel sammenlagt 5-6 timer? Der sker noget med fortællingen, når man som læser bestemmer tempoet i replikkerne i stedet for at en skuespiller fortolker dem.

Marianne: “Det tror jeg du har ret i. Så en masse går tabt som vi ellers havde fået i teateret eller via beskrivelser i en roman. Vi kender basalt kun replikkerne her. Intet om hvorvidt personerne er bange/glade osv eller om der er koldt, varmt osv

Malene: “Nope. Der skal man virkelig være inde i universet og karaktererne – eller have en god fantasi. Jeg føler mig også snydt for hvordan de har løst magien. Der er nogle scener som jeg virkelig godt gad live på et teater, for min fantasi ved ikke rigtig ved om den skal lave filmtricks eller teatertricks.”

Marianne: “Nej, jeg forestiller mig nok lidt halvdårligt skoleteater.”

tumblr_mbwbmc8sjy1qhj2zco9_r1_500

Malene: “Hvad synes du om tidsvenderen? Jeg blev lidt træt da den dukkede op, for det er sådan en nem løsning til mange problemer.”

Marianne: “Den fyldte alt for meget. Frem og tilbage i et væk.”

Malene: “Ja, ikke? Jeg mistede også fornemmelsen af hvor de befandt sig. Plottet er helt hægtet op på den. Og den gav ikke det overraskelsesmoment den gør i Harry Potter og Fangen fra Azkaban hvor den dukker op første gang.”

Marianne: “Det er måske nemmere på teateret at følge med for der kan man jo se at scenen bliver sat.”

Malene: “Voldemorts datter synes jeg heller ikke var en spændende karakter. Kunne dog godt lide de to drenges venskab, men var træt af, at det IGEN var to drenge – og ingen piger. Er med på, at de begge skal stå i skyggen af deres fædre, men …”

Marianne: “Ja … og der var jo piger der kunne brænde igennem hvis de ellers havde givet dem lov. Og det er søgt, at de skal helt tilbage til James og Lily for at Albus og Harry kan finde hinanden. Det er jo bare et skuespil om forældreissues.”

Malene: “Ja, jeg var egentlig lidt ked af, at de rykkede ved den oprindelige historie. At den ikke kunne få lov at være i fred. Det var som om, at det skal være episk og rumme alt fra de syv bøger i komprimeret udgave. Voldemort. Venskab. Forældreproblemer. Verden går under … ”

Marianne: “Ja! Og Snape og Dumbledore og Neville og Cedric. Come on altså.”

tumblr_n3664guqic1tw1vhco1_500

Malene: “Er også træt af Harry og Dracos barnlige had og Hallmark-slutningen. ”

Marianne: “Ogs å er det jo bare picture perfect med Harry/Ginny og Ron/Hermione.”

Malene: “Ja, og polyjuice – endnu en fanfavorit. Der blev ikke introduceret noget nyt magi overhovedet, gjorde der?”

Marianne: “Det havde de ikke tid til, med den reunion der var gang i! Var der nogle karakterer med bare lidt substans fra bøgerne som ikke optrådte heri?”

Malene: “De undlod Sirius Black.”

Marianne: “Ja, det er egentlig sært når nu alle de andre store personligheder fik en plads.”

Malene: “Ja. Ham kunne de åbenbart ikke klemme ind.”

Marianne: “Imponerende nok med dem de ellers har fået med.”

Malene: “Det knækkede for mig, da Harry tog polyjuice og blev til Voldemort. Synes det er en billig måde at bringe ham tilbage på uden faktisk at gøre det.”

Marianne: “Og seriøst! Enhver der har læst HP ville jo vide at Voldemort ikke ville blive blødsøden SÅ hurtigt. Jeg kom lidt til at savne Snape (og Alan Rickman) da jeg læste den.”

when-your-so-mad-you-get-first-netflix-pick-again

Malene: “Åhja! Alan Rickman … ham savner man sådan helt generelt. I det mindste afholder det dem vel forhåbentlig fra at filmatisere! Det var forresten et problem for mig, at jeg var ligeglad med Delphi. Ikke fordi hun er skurken, men fordi hun blev for en-dimensionel, og der er da ellers guf nok i at fortælle, hvordan Voldemorts datter føler.”

Marianne: “Ja, men hun havde bare været mere interessant i en roman hvor hendes personlighed ville kunne foldes ud og vi ville kunne lære hende at kende.”

Malene: “Ja! For Rowling er jo netop god til at vise facetterne i en person. Ved siden af en karakter som Snape er hun en papfigur.”

Marianne: “Men det er vel fordi vi ikke kender hende som vi kender Snape? Men hvis nu det havde været en bog, en roman, så ville hun kunne blive foldet ud på en helt anden måde.”

Malene: “Ja, det havde været spændende. Overvej hvor mange traumer en pige med Bellatrix og Voldemort som forældre har! Hvordan forholder man sig lige til at ens far grundlæggende er Hitler! Og hvorfor hulen vil man så gerne møde ham? Jaja, han er hendes far … men – Hitler!”

Marianne: “En Hitler-far er vel bedre end ingen far? Tror du ikke altid, at man hellere vil møde sit  biologiske ophav, uanset hvor forfærdeligt det er,  end ikke møde det? Men ja der kunne virkelig blive lagt op til noget stort. Og Rowling kunne jo godt snige en bog op på 800 sider så der er ville være virkelig god plads.”

Malene: “Ja, måske. Måske man har en fantasi om, at Hitler-far ikke er så slem som alle de andre siger – han de jo ens far? Det ville i hvert fald være et interessant dilemma som Rowling sagtens kunne skrive.”

Marianne: “Ja!! Så hvorfor har hun ikke gjort det? I stedet for det her teaterstykke?”

tumblr_ntxu2fbay61tqtla0o1_500

Malene: “Det kan ikke være penge … Hvor meget har hun egentlig været inde ovre historien? Har de to der ikke skrevet den ret meget på egen hånd? Måske er hun bare blevet plaget så meget om det, at hun har ønsket sig fred.”

Marianne: “Forsiden siger “based on a original New story by J.K. Rowling”.

Malene: På Wikipedia står der: “Rowling has also assured audiences that the play will contain an entirely new story and will not be a rehashing of previously explored content”. Måske hun skulle have strammet liiiidt op, der!”

Marianne: “Bare lidt ja. Hun skylder en ordentlig roman nu!”

Malene: “Ja! Er det konklusionen? At hun skulle have skrevet en ordentlig bog baseret på stykket i stedet for halvhjertet manus-udgivelse?”

Marianne: “Ja tak! Det her jo lidt som at give os et lille stykke chokolade, når vi ved hun har en 800 grams plade i tasken. Snyd!”

Malene: “Ja! Så hvad giver vi af stjerner? Og skal man overhovedet læse den? Jeg tror diehard fans elsker alt hvad hun laver, men der kunne godt sidde nogle skuffede mindre børn derude, når den her bliver læst højt. Kan man overhovedet læse den højt?”

Marianne: “Jeg er kun på ⭐⭐. For når man ser væk fra det blændværk, at det er en ny historie om Harry Potter, så er der sgu ikke meget kød på den. Hvis nu vi havde set stykket og skulle anmelde det, så havde det sikkert fået højere. Og man kan nok godt læse den højt, men det er nok lidt svært. Altså med mindre man er vild med hørespilsgenren? Måske det er det Rowling gerne vil have tilbage? Hørespillet! Tror du overhovedet folk vil lytte hvis vi siger de ikke skal læse den? Måske dem der endnu ikke har læst serien, men når de så har læst den så vil de jo også have mere. Ligesom os andre. Den sælger sig selv og alle vil læse den. Nøjagtig som når Marklund eller Jussi kommer med en ny bog. Ingen stopper op og tænker om det nu er en god idé …”

Malene: “Nej, der er nok ikke nogen der ikke vil læse hvis de er fans … og kommer der et hørespil, det vil jeg høre! Måske man skal give en advarsel? At man kan blive lidt skuffet, fordi alle de ting man er vant til fra en roman mangler her? Den er ret svær at bedømme. Jeg er også i omegnen af ⭐⭐, og det er sikkert fordi det er et teaterstykke.”

Marianne: “Men er vi så dårlige anmeldere? Vi vidste jo det var et teaterstykke og ikke en roman, og her anmelder vi den ud fra at den ikke kan det som vi gerne vi have den til. At være en roman.

Malene: “Du har ret. Men det er svært, for jeg har ikke læst ret mange skuespil. Har du? Har ikke læst nogen siden Hamlet i gymnasiet.”

Marianne: “Jeg har ikke læst nogen siden jeg læste Et Dukkehjem i gymnasiet.”

Malene: “Men vi kan vel godt bedømme plot og det valg, at nærmest alle de mest populære karakterer optræder. Stykke eller ej, så synes jeg der er for meget fanservice og at den der tidsvender er en dårlig undskyldning for at bringe en masse døde tilbage og lukrere på scener vi kender i forvejen. Den kommer ikke med noget nyt.”

4c465c5efa305f59182321cd5a4bedf7

Marianne: “Nej. Det nye i historien er at de er ældre med voksen-troldmands-jobs og har børn. Som i øvrigt ellers laver de samme troldmandsunoder og redder verden som forældrene gjorde det.”

Malene: “Jeps. Og at de har voksen-troldmands-jobs er da – så vidt jeg husker – blevet etableret af Rowling, enten i epilogen i den sidste bog, eller senere hen via interviews og hendes website. Og deres børn er mindre kompetente end de var – eller mangler de sådan set bare Hermione? Fornuftens stemme der desuden læser lektier.”

Marianne: “Det er to drenge der er primusmotorer på det projekt. Naturligvis mangler de da en Hermione. Rose prøver lidt at få foden indenfor, men de skubber hende jo væk. Blev Ron og Harry ikke også forblændet nogle gange af piger som Delphi?”

Malene: “Jo, Fleur Delacour havde da vist den samme effekt. Det er vel typisk teendreng-opførsel … Og ja, hvorfor bliver Rose skubbet væk!”

Marianne: “Er piger der ikke er de ‘artige’ i klassen er vel altid de sjoveste set ud fra et drengesynspunkt? Tror du ikke det er fordi Albus vil være sej-drengeven med Scorpius? Og det at Albus ikke kommer i Gryffindor som resten af familien/vennerne er det der gør han så skubber dem væk?”

Malene: “Jo, han føler sig vel som lidt af en fiasko i forhold til resten af sine familie. Det synes jeg faktisk er en god historie. Hvordan det føles, at være barn af den berømte Harry Potter, når man selv er ret gennemsnitlig. Er det Albus der skubber Rose væk? Holder hun sig ikke også lidt væk fra ham? Er han ikke for nørdet for hendes sociale status?”

Marianne: “Allerede i toget på den første tur, da hun ikke synes det er passende at sidde sammen med Scorpius, lader han hende jo gå. At vi så kan diskutere om Rose ikke burde være med inkluderende – Scorpius kan jo ikke gøre for at han er søn af Malfoy.”

Malene: “Synes nok jeg husker, at hun virker lidt som en der potentielt kan blive strid. Men de er så ligegode om det. Albus er vel også, som en typisk teenager, ret opslugt af sine egne følelser og behov. Synes han er lidt klynkende, selvom jeg også godt kan forstå at det er nitte at være ham med kendis-forældrene. Hvordan synes du Harry tackler sin søn? Jeg er ikke imponeret.”

Marianne: “Rose slægter vel bare sin mor på? Næ, måske er det ikke en imponerende bedrift fra Harrys side, men samtidig er det også meget rart at alt i det forældreskab ikke er picture perfect. For de kunne også have været en hel perfekt familie, men hvor ville konflikten så være henne?”

Malene: “Sandt, de kan nemt blive for perfekte. Så hvad ender vi på? To stjerner?”

Marianne: “Jep to stjerner.”

55346189a16977814c18cfc8ee9ee186

Forfatter:
Udgivelsesår:
Forlag:
Genre: