You are currently viewing Jeg ønsker mig et bedre Bogforum

Jeg ønsker mig et bedre Bogforum

 • Post category:Artikler

Bogforum er bogmessernes svar på en søndagsåben Bilka. Som altid var Bella en sær blanding af grå hjelme med medbragte trolleys og termokander, børnefamilier og det meste af den danske forlagsbranche der kindkyssede, mens de skævede til hinandens stande.

Bogforum fik ny boss tidligere i år, Andreas Nordkild Poulsen, som selvfølgelig ikke kunne nå at lave nogen ændringer til dette års messe. Men han lyder til at være fuld af planer og visioner, og det er der brug for, når man skal skubbe til en skude som Bogforum. Uden at fornærme nogen, så er bogbranchen heller ikke kendt for at være den mest omstillingsparate (fnis), men jeg hepper på Andreas.

Det er altid nemt at sidde udefra og komme med idéer, når man ikke skal bekymre sig om økonomi, ressourcer og tid, men jeg gør det altså alligevel. Her er mine forslag til hvor Bogforum kan gøre det bedre.

For en god ordens skyld: Jeg er med i bestyrelsen for Copenhagen Comics, hvis frivillige står for standen Bogforum Comics. Jeg var ikke med i planlægningen eller afviklingen af standen, men jeg lavede den digitale markedsføring. Det gjorde jeg også for Forening for Boghaandværks stand, som jeg også bemandede nogle timer. Desuden har jeg lavet Twitter og Instagram for Politikens Forlag i 2014 og for Gyldendal i 2012 og 2013. Følgende indlæg er så objektivt som muligt!

Stærkere koncept

Lad os starte med det visuelle: Det er dejligt at I laver en ny plakat hvert år, men det bliver dejligere hvis I bruger plakaten som springbræt for en visuel rød tråd. Der var ingen sammenhæng mellem bagtæpper, bannere og program. Overhovedet. Det er en spildt mulighed for at kommunikere bedre, fremstå mere professionelle og skabe stemning.

Men det er godt at I havde mere wayfinding end tidligere år, for eksempel de lange, sorte bannere der hang ned fra loftet. Men fordi teksten står på langs, og er meget stor, er de meget svære at læse og så kan det jo faktisk være ligemeget.

1
Ingen visuel sammenhæng.

 

Jeg drømmer om en sammenhængende visuel identitet der sætter mig i læsestemning med det samme jeg træder ind i foyeren. Som emmer af læseglæde og guider mig hjælpsomt rundt på messen.

Programmet er forvirrende

Det er på tide, at I tager det trykte program mere seriøst. Det er for svært at overskue og finde rundt i. I 2013 skrev jeg en længere kritik af designet og årets program har umiddelbart de samme problemer. Downloade min gennemgang som PDF lige her.

Mindst 75% af danskerne har en smartphone, så det er på tide at jeres program er bedre tilgængeligt digitalt. Jaja, man kan lave sit eget program på jeres website, men man skal gemme det som en PDF som man efterfølgende selv skal lægge op på sin smartphone. Man kan ikke gemme sit program på websitet, så man kan heller ikke rette i det senere.

Jeg ønsker mig et veldesignet program som er nemt at gennemskue og hvor jeg hurtigt kan finde de aktiviteter jeg gerne vil se.

Mere wayfinding

Apropos forvirring, så er det også ret svært at finde rundt på messen. Oversigtskortet er forvirrende, i hvert fald hvis man dømmer på antal mennesker der spørger standholderne om vej (og jeg stod endda kun i en stand i fire timer). Det er skønno at I og Bella er enige om at alle standene ligger i Hal C, men jeg er ret ligeglad med hvad den hal hedder. “Hal C” får mig til at tænke på de sportshaller jeg kender fra min barndom som lugtede af friture og sure sokker. Kan I ikke finde på et mere sexet navn?

2015-11-07 15.50.43
Det er altså en usexet indgang til noget der burde være himlen for bogelskere.

 

Jeg ønsker mig, at I laver noget fedt med indgangen. Man kunne lave en kulisse så det ligner indgangen til Narnia, Carl Mørks kontor eller hvalens mund fra Moby Dick – noget der giver mig en frydefuld forventning, fordi jeg om lidt skal ind og finde min næste yndlingsbog.

Standenes navne er sikkert rigtig praktiske for brnadvæsenet og dem der planlægger opbygningen, men de lyder som slægtninge til C-3PO fra Star Wars. C3-005-1. C3-039. C4-016A. De navne får mig ikke til at fantasere og drømme om eventyr i fjerne lande eller får pulsen til at stige, som når jeg læser en thriller. Jeg ønsker mig mere stemning. Jeg ønsker mig, at i omfavner læsningens magi, eventyrerne og oplevelserne der gemmer sig på siderne. Hvad med at navngive hovedstrøgene Baker Street, Diagonalstræde eller Ved Vejen?

2

I kunne også lave kortet så det ligner noget fra en forlystelsespark.  Nogen af de bedste i verden til at lave den slags kort er danskere. I kunne også sætte vejskilte op strategiske steder.

2015-11-07 15.42.55
Det gråeste gulv i verden.

 

Bella Centers gulv er meget … gråt. Det er dejligt at I har lagt tæpper på gangene, for det gør det hele hyggeligere. Men hvad med at lave en Yellow Brick Road, der fører til alle børne-relaterede stande? Eller give hvert hovedstrøg sin egen farve, så man kan sige “følg den grønne gang” til publikum?

Mere hygge

Det har hjulpet meget at Bella har fået en kaffebar i Hal C som har træinteriør. Det er hyggeligere end alt det grå. Der er også en fotostat ved en af de andre caféer med et billede af en skov. Men hvor er bogstemningen? Hvad med nogle fotostater med uddrag fra bøger, som man kan læse, mens man drikker kaffe?

De fleste mennesker læser formegentlig i deres sofahjørne. Jeg drømmer om flere bløde stole, om planter og læselamper, tæpper og sofaborde. I kan fx skele til Roskilde Festivals læselounge, som er lavet som en rigtig mormorstue med møbler fra Frelsens Hær – inklusiv pladespiller, bløde sofaer og indskudsborde.

2015-11-07 16.19.01
Bare fordi Bogforum finder sted i en flyhangar behøver man ikke indrette det som en flyhangar.

 

Jeg ønsker mig, at der også er steder på Bogforum hvor der er ro. Hvor man kan sætte sig ned og få en pause fra de mange sanseindtryk.

Mere for børn

Jeg læste, at I vil gøre mere for børn, og det er jeg glad for at høre! Der er et væld af undersøgelser der viser, at man klarer sig bedre i livet hvis man læser som børn. Børn der læser bliver til voksne der læser.

Jeg er med i bestyrelsen for Copenhagen Comics, men de næste forslag er for egen regning.

Comics-standen er nok det sted på Bogforum hvor der foregår flest aktiviteter som ikke kun er salg af bøger eller folk der snakker. Der var perlepladeworkshop, tegnekursus, tegnekonkurrencer og en tegnerobot samt et læseområde med bøger fra Blågårdens Bibliotek. Men standen er ikke særlig stor og den er placeret lige ved indgangen så folk nemt overser den.

2015-11-07 09.40.59
Tegneseriestanden, lige ved indgangen.

 

Hvad med, at slå Comics, madrasbio og Palles Gavebod sammen med resten af børneområdet – scenen og boghandlen? Publikum går næppe op i, at den ene aktivitet bemandes af en forening, den næste er bibliotekarer og den sidste er Bogforums egne folk.

Som med skiltningen, vil jeg foreslå, at I begynder at tænke mere modtagerorienteret i jeres kommunikation og planlægning.

Drop standene, og lav ét stor område hvor man som barn kan flyde frem og tilbage mellem de forskellige aktiviteter. Det vil også have den fordel at dem der bemander aktiviteterne kan få en snak. Tænk hvad der kunne opstå af synergier og samarbejder, hvis bibliotekarerne fra Palles Gavebod faldt i snak med de frivillige fra Copenhagen Comics, som i forvejen samarbejde med biblioteker?

2015-11-07 11.50.50
Palles Gavebod lå helt for sig selv.

Der er ingen grund til, at Comics har sin egen scene. Put de børneegnede paneler og aktiviteter over på børnescenen og spred de andre paneler ud over de andre scener. Det giver ingen mening kun at have tegneserie-events på børnescenen når der er så mange tegneserier for voksne. Der var fx en debat med Anders Morgenthaler og Maren Uthaug der diskuterede nøgne mennesker i tegneserier og standen var proppet til bristepunktet. Det panel havde gjort sig godt på en af de store scener.

2015-11-07 13.33.53
Publikum stod udenfor tegneseriestanden for at følge med i Maren Uthaugs og Anders Morgenthalers snak.

Flere overrraskelser

Bogforum er en af årets vigtigste bogbegivenheder, hvis ikke den vigtigste. Folk valfarter til, trofaste læsere kommer i busfulde for at opleve, købe og møde girafferne. Jeg er helt med på, at det er en salgskanal – jeg er på ingen måde imod marketing, jeg arbejder med det – men der må da kunne være plads til kioskbaskere som Jussi Adler-Olsen og kendis-sellerter som Linse og Thomas Helmig side om side med skæve historier, debutanter, eventyr, tryllestøv og alt indimellem? Bogforum virker ofte som om der kun findes to slags litteratur: Dem man finder i stakke i Bilka (som ovenstående) eller svært forståeligt litterært litteratur fra Parnasset. Hvad med alt det indimellem – og hvad med alt det upcoming?

Jeg ønsker mig, at I bliver litteraturens Roskilde Festival. På Roskilde Festival kan man opleve koryfæer som Rolling Stones og Paul McCartney og navne så små og upcoming, at de dårligt har udgivet en plade endnu. Man kan høre balkan, heavy metal, hiphop og singer-songwriter side om side. Roskilde Festival står ved deres ansvar. De hyrer Paul McCartney for at give teenagerne en musikalsk historielektion, de giver plads til upcoming musikere og giver dem ofte deres gennembrud. De giver plads til musikere som ellers aldrig spiller på dansk jord. Jeg ønsker mig, at I bliver litteraturens Roskilde Festival.

Dette indlæg har 6 kommentarer

 1. HanneM

  Enig! I det hele – og lidt til. Men særligt i dit billede med at gøre bogforum til litteraturens Roskilde Festival. Ja for fanden! 🙂

  1. Malene

   Ja, forestil dig lige det! At det var stedet hvor man fandt denne her ukendte forfatter, som breaker året efter, men man vil altid føle: “Det var MIG der så ham på Bogforum første gang!”

 2. René Toft

  Vel brølt. Enig. Det bliver spændende at se hvor meget der så er blevet ændret til næste år 🙂

 3. Rikke Simonsen

  Interessant indlæg med mange gode idéer! 😀

  Jeg er totalt go på at de ændrer stand-navnene! Hvad sker der for C-something-something… Det lyder bare ikke særlig tillokkende, og det gjorde en del mennesker utroligt forvirrede d:

  1. Malene

   Helt enig. Bare fordi de selv kalder hallen for “C” giver det jo ikke mening for alle os andre!

Der er lukket for kommentarer.