Kampen om tronen

  • Post category:Bøger

I et land der strækker sig fra evig vinter i nord til varme  i syden, i en tid der minder om tidlig, engelsk middelalder, er den 10 år lange sommer ved at gå på hæld, og krige ved at starte. Intriger, krige, spænding og forviklinger finder sted blandt de adelige huse i det fiktive land Vesterøerne.

Familien Stark på Vinterborg hersker over det meste af nord, og Ned Stark, familiens overhovede, er bedste venner med kongen, Robert Barratheon der sidder på Jerntronen i Kongshavn, langt syd på. Robert kalder Ned til byen, hans sidste rådgiver, hans “Hånd”, blev muligvis forgivet. Ned vil helst blive hos sin familie, sine 5 børn som vi alle lærer at kende indgående i løbet af bogen, og sin modige kone, Catelyn. Men afsted til Kongshavn skal han, og bliver hurtigt viklet ind i intrigerne omkring kongen, hans smukke kone Cersei Lannister og dennes brødre, den smukke Jamie og den snedige dværg, Tyrion

Jon Snow og Robb Stark ser til, mens lillebror Brann øver bue og pil (C) HBO

Vinteren kommer

De fem Stark-børn, og Ned Starks ene bastard-søn uden for ægteskab, fundet et kuld kæmpeulve-unger som de hver får én af, huset Stark har en kæmpeulv som våbenmærke. Ulvene beskytter børnene, og Stark-familiens slagord “Vinteren kommer”, øger til den trykkende atmosfære i hele landet, da alle tegn viser, at det snart bliver vinter, og sæsonerne varer gerne flere år. Nord for Vinterborg er der bygget en gigantisk mur for at holde vildlingerne, og måske farlige væsener, væk fra landet, og mod øst, på et andet kontinent, kæmper de tå søskende Viserys og Daenerys Targaryen for at finde en vej tilbage til Vesterøerne. Deres far var den tidligere konge af landet, og de er de retmæssige arvinger.

Scenen er sat, sagaen kan tage sin begyndelse.

Som læser følger man skiftevis Ned og Catelyn Stark, tre af deres børn Arya, Sansa og Brann, deres halvbror Jon Snow, dværgen Tyrion samt Daenerys. Det er et ældgammelt trick, at skifte synsvinkel i hvert kapitel, men Martin bruger det absolut ikke (kun) for at skubbe handlingen fremad. Som læser får man netop flere synsvinkler på den samme begivenhed: Catelyn er bekymret for sine børn og sin mand, Arya er vred over, at hun som pige ikke kan blive ridder. Storesøster Sansa drømmer om at være en fin lady og blive gift med en ridder, og Jon Snow kæmper med at være en uægte Stark – osv.

Alle personerne har deres egne personlige problemer at kæmpe med, samtidig med, at de politiske spil og forviklinger strammer nettet om hver enkelt.

Sansa Stark og hendes ulv (c) HBO

Intriger og sværdkamp

Hvis du ikke allerede HAR hørt om denne serie (bl.a. fordi danske Nicolai Coster-Waldau spiller den luskede Jamie Lannister), eller set tv-serien Game of Thrones skal du se at komme i gang, også selvom sværdkamper og rustninger ikke er din kop the. At historien tilfældigvis foregår i en fantasy-verden giver selvfølgelig Martin mulighed for, at inkorporere lidt magi og magiske væsener her og der, men det er milevidt fra Harry Potter og andet hygge-fantasy. Det her er serious business, folk får hugget hoveder og lemmer af, forråder hinanden, starter krige og dolker hinanden i ryggen, bogstaveligt eller i overført forstand, og det er fantastisk underholdning. Produceren af tv-serien har kaldt det “Sopranos i Middlearth”, og det er en meget præcis beskrivelse. At Martin har skrevet en bog med så stort et persongalleri som man som læser sagtens kan holde styr på, er noget af en bedrift.

En af de absolut bedste bøger jeg har læst i år, 2’eren, Kongernes Kamp er netop udkommet på dansk, og 3’eren forventes at komme til næste forår, sikkert på samme tid sæson 3 af serien har premiere i USA til marts.

Nicolai Coster-Waldau som som Jamie Lannister (c) HBO
Forfatter:
Udgivelsesår:
Forlag:
Genre:
Serie: