You are currently viewing Lumberjanes

Lumberjanes

  • Post category:Bøger

En spejderlejr midt i en stor skov. Fem piger er på hike gennem skoven, da de pludselig bliver overfaldet af magiske ræve, som forsvinder ligeså pludseligt som det kom. Det her er ikke en helt almindelig tegneserie – og tak for det!

Pigerne Jo, April, Mal, Molly og Ripley er en spejderpatrulje som er på lejr på Miss Qiunzella Thiskwin Penniquiqui Thistle Crumpet’s Camp for Hardcore Lady Types – og de er immervæk nogle cool damer. Da magiske, treøjede ræve overfalder dem i skoven tager de uden videre kampen op, ligesom et gigantisk sømonster heller ikke får dem til at kaste håndklædet i ringen på det der bare skulle være en fredelig kanotur.

Noelle Stevenson og Grace Ellis har opfundet et fuldstændig gakket univers, med den klassiske spejderlejr som baggrund, tilsat en god sjat eventyr, ramasjang, booby traps, hemmelige gange og en mystisk mission om at finde ud af, hvad ordene “beware the kitten holy” dog kan betyde.

IMG_8478

Pigerne har hver deres personlighed, som det nu er klassisk og velafprøvet i denne form for ungdomshistorier, men der er ingen klichéfyldte karakterer her. Jo er analytisk og matematisk, April er umiddelbart den mest pigede af udseende, men faktisk den stærkeste, Mal ligner en punkrocker, men er faktisk følsom og forsigtig, Molly er en dygtig bueskytte og bange for ikke at slå til og Ripley er den yngste og mest energiske. Mal og Molly har desuden et sårbart crush på hinanden og Jo er transkønnet – Stevenson og Ellis tackler fordommene om lesbiske pigespejdere head on og vender det til historiens og karakterernes fordel.

Friendship to the max!

Lumberjanes er en farverig, komplet tosset og original fortælling om en gruppe piger for hvem venskab betyder alt (“friendship to the max!” er seriens slogan). De skøre indfald står i kø, og der er ikke mange ruders ro i den her serie. Det er nemt at forstå, hvordan den lynhurtigt fik en fanskare som vokser for hver album. Serien var først planlagt til at være otte bind, men dens popularitet blev hurtig så stor, at forlaget nu har klassificeret den som ongoing – indtil videre er der kommet seks bind.

IMG_8479

Brooke Allens tegninger er voldsomt dynamiske, låner stiltræk fra manga (uden at det bliver så meget at jeg bliver irriteret – trænede mangalæsere vil sikkert elske det), ruderne er løst tegnet og brydes på kryds og tværs, som pigerne møder det ene monster efter det andet. Allen virker kraftig inspireret af diverse Cartoon Network-serier og Adventure Time, hvilket får mig til at føle mig tudsegammel, men som højst sandsynligt er en stor del af grunden til, at serien går rent ind hos generation Y der er vokset op på Tumblr hvor de kan fangirle og cosplaye ud over det hele.

Der er absolut intet sart og lyserødt over denne serie, bare fordi den er skrevet og tegnet af kvinder og har kvinder i hovedrollerne – tværtimod. Det er en eventyrlig omgang action, skrevet af folk der tydeligvis elsker både Indiana Jones og Goonies og den fortjener en lang levetid.

Kan læses af både drenge og piger, fås kun på engelsk, men er ikke sværere, end at en dansk teenager kan følge med (nu om stunder læser de jo Harry Potter på engelsk når de er 12 …). Tak til Mette Krøyer for anbefalingen!

Forfatter:
Udgivelsesår:
Forlag:
Genre: , ,