You are currently viewing The Seed Collectors

The Seed Collectors

  • Post category:Bøger

Et botanisk eventyr. Et forgrenet familietræ. Bedstemor Oleander Gardener, som ejer en spirituel kursusvirksomhed (af den slags hvor kendisser kommer), er netop død og arven skal gøres op.

Familien Gardener døber pigerne i familien et blomsternavn, så botanikken bliver i familien, selvom de bliver gift. Vi følger søskendeparret Clem og Charles, deres kusine Bryony og deres veninde Fleur, som vist er en grandkusine. De fire deler samme skæbne: Da de var teenagere, forsvandt deres forældre sporløst på en rejse. Ingen ved præcis hvad der er sket.

Nu er de fire voksne, et sted i fyrrerne, gifte, skilte igen og har børn – eller nogen har. Parforholdene knirker: Sexen er dårlig eller fraværende, der overspises, overkompenseres, overdrives og overgøres. Alle har hemmeligheder: Utroskab, alkoholisme og sexfantasier. De føler sig kedelige, utilstrækkelige, dumme, tykke og lukker af for deres følelser og sandheden. De benægter tingenes tilstand og lever videre, på trods af voksende frustrationer.

Scarlett Thomas’ romaner har altid et filosofisk og excentrisk anstrøg. De handler ofte om at blive oplyst, at føle sig ét med universet, at forstå tid, rum og at alle mennesker er forbundne, hvorpå man kan give slip på det hele.

The Seed Collectors har ingen kapitler men et rend af korte og lange afsnit hvor vi følger de forskellige personer og derved får stykket mysteriet om frøene sammen, som er en rammehistorie for at fortælle om personernes indbyrdes forhold. Indimellem henvender bogen sig direkte til læseren og stiller provokerende spørgsmål – indimellem fortælles historien fra en rødkælks synspunkt (!).

Familien Gardener føles som rigtige mennesker. De bruger så for meget energi på at tænke over hvad andre synes om dem, og om de gør det rigtige, at de glemmer at leve. På besynderlig vis er historien stadig opløftende.

Jeg er aldrig stødt på forfattere der væver en historie sammen med universet præcis som Thomas gør. Jeg har også læst Mr. Y’s Forbandelse og Vores tragiske univers som jeg anbefaler på det varmeste.

Forfatter:
Udgivelsesår:
Forlag:
Genre: